AMSTERDAM - Bejaarden staan dit jaar centraal op de Nederlandse Coming Out Dag. Op 11 oktober wordt overal ter wereld stil gestaan bij belemmeringen die homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders ondervinden bij het uitkomen voor hun geaardheid.

Volgens homobelangenorganisatie COC houden veel 'roze' ouderen hun seksuele voorkeur geheim uit angst voor afwijzing en vervelende opmerkingen van leeftijdsgenoten.

Bovendien worstelen veel homoseksuele bejaarden met eenzaamheid, omdat ze geen kinderen of partner hebben zoals veel heteroseksuele senioren.

De Coming Out Dag werd voor het eerst gevierd in Amerika in 1988. In Nederland werd daaraan, op initiatief van minister Ronald Plasterk (Emancipatie), vorig jaar voor het eerst actief aandacht besteed.

Gezicht

Door heel Nederland worden zondag activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor de problemen waar de ouderen mee kampen. Zo voert de Amsterdamse stadsverteller Karel Baracs een voorstelling op waarin hij homoseksuelen bejaarden een gezicht geeft.

In Tilburg vindt een roze bejaardenbingo plaats, waarbij de winnaar een roze rollator mee naar huis krijgt. In Rotterdam geeft het lokale COC een roze tangoles voor bejaarden.

Manifest

Tientallen scholen door heel Nederland vieren op vrijdag al Coming Out Dag. Homojongeren bieden die dag aan de schoolleiding een manifest aan waarin zij vragen om op school actief aandacht te besteden aan seksuele diversiteit.

In het manifest staan tientallen verhalen van tieners die openhartig vertellen hoe het is om op school uit de kast te komen. De leerlingen hebben te maken met pesten, uitsluiting en in sommige gevallen zelfs met geweld.

Uit onderzoek van de Inspectie van Onderwijs bleek onlangs dat de helft van de leerlingen in het voortgezet onderwijs moeite heeft met uitingen van homoseksualiteit. Ook vindt de helft van de leerlingen dat homo's en lesbiennes beter niet voor hun geaardheid kunnen uitkomen, omdat de sfeer daarvoor op school niet veilig genoeg is.