AMSTERDAM – Ruim één op de acht vrouwen (14 procent) geeft toe seks eigenlijk helemaal niet zo leuk te vinden en nog eens een derde vindt het moeilijk met de partner over seks te praten.

Naarmate vrouwen ouder worden, blijkt babbelen over wat er (niet) tussen de lakens gebeurt nog moeilijker te worden. Dit is gebleken uit Het Vrouwenrapport 2009 dat werd opgesteld door onderzoeksbureau .

Uit de rondvraag kwam verder naar voren dat de meeste vrouwen die een partner hebben daar ook gelukkig mee zijn (84 procent). Als er getwijfeld wordt gebeurt dit met name onder jongedames (jonger dan 30): een vijfde van hen vraagt zich geregeld af of ze het leven niet beter met een ander kunnen delen.

Knuffelig

Mannen die vastbesloten zijn hun vrouw of vriendin te behouden, kunnen het beste lief, knuffelig, zacht en grappig zijn: vrouwen waarderen deze eigenschappen het meest in hun partner. Ook een goede omgang met kinderen en intelligentie worden in de regel gewaardeerd.

Beduidend minder punten scoren mannen met niet kunnen praten, snurken of slordig zijn. 

Juwelen

Bijna 40 procent van de ondervraagde vrouwen zegt zo te worden opgeslokt door de hectiek van de dag dat er te weinig tijd overblijft om met de partner door te brengen. Een weekendje weg is dan ook veruit het populairste cadeau (25 procent).

Bloemen, juwelen en kleding of schoenen eindigen, met allen 10 procent van de stemmen, op een gedeelde tweede plaats.

Onderzoek

Aan het onderzoek hebben 2000 vrouwen, tussen de 18 en 75 jaar, meegewerkt. Het leeuwendeel was Belgisch maar ook Nederlandse, Italiaanse, Franse, Marokkaanse vrouwen hebben aan de rondvraag deelgenomen.

Ongeveer driekwart van deze groep had tijdens van het onderzoek een partner.