AMSTERDAM – De discussie rondom te magere modellen bereikt een nieuw niveau: het Duitse tijdschrift Brigitte is het zat en zal om die reden helemaal geen gebruik meer maken van modellen.

“Vanaf 2010 werken we niet meer met professionele modellen”, bevestigt hoofdredacteur Andreas Lebert aan de Guardian. De voornaamste reden hiervoor is dat hij het zat is de graatmagere meisjes voortdurend te moeten opvullen met Photoshop.

Vooral dijen en borsten zouden in de regel hulp van de computer nodig hebben. “Maar dit is verontrustend en pervers en wat heeft het te maken met onze echte lezer?” aldus Lebert, die de hele modewereld anorectisch noemt.

Kleding

De oorzaak van het probleem ligt bij ontwerpers, die proefexemplaren van hun kleding in heel kleine maatjes naar tijdschriftredacties sturen. Modellen moeten om die reden zo dun zijn, anders kunnen ze de outfits niet aan.

Verschillende bladen, waaronder Vogue, hebben de ontwerpers dan ook al opgeroepen hun kleding groter te maken. Brigitte, het bestgelezen vrouwenblad in Duitsland, is de eerste die hier nu niet meer op wacht. Het roept lezers op zich aan te melden om model te staan voor de modereportages.