AMSTERDAM – Mannen die de leeftijd van 100 wel zien zitten, doen er goed aan hun toekomstige echtgenote te selecteren op IQ. Slimme vrouwen zouden er namelijk voor zorgen dat mannen langer leven.

Vrouwen doen er daarentegen goed aan een man te zoeken met een hoog inkomen.

Beide seksen zouden er in levensduur op vooruit gaan wanneer de sociale status van de man hoog is. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek waarover de BBC dinsdag bericht.

Levensduur

Uit de studie bleek eveneens dat het opleidingsniveau van de man zelf, zijn levensduur niet beïnvloedt. Is zijn vrouw daarentegen universitair opgeleid dan zakt de kans dat hij een vroegtijdige dood sterft met een kwart.

De onderzoekers gaan ervan uit dat het verschil te wijten is aan de kennis die hoogopgeleide vrouwen zouden hebben over gezond leven en eten, en deze kennis ook zouden toepassen in hun zorg voor het huishouden.

Zij zouden er zelf dan ook baat bij hebben: vrouwen die enkel hun middelbare school hebben afgerond zouden ruim de helft meer kans hebben om vroeg te overlijden.

Verbonden

“Het onderzoek toont aan hoe nauw opleiding, levensstijl en gezondheid op de lange termijn met elkaar verbonden zijn”, vat professor Alan Maryon-Davis desgevraagd samen.

Het onderzoek is gebaseerd op statistieken van 1,5 miljoen Zweden tussen de 30 en 59 jaar. De resultaten werden eerder gepubliceerd in vakblad Epidemiology in Community Healthcare.