AMSTERDAM - Onderzoek wijst uit dat vrouwen die werkzaam zijn in de beautysector meer kans hebben op een baby met een aangeboren afwijking.

Wetenschappers in Frankrijk hebben 3421 zwangere vrouwen onderzocht op risico’s die ze lopen door te werken met bepaalde producten waar gevaarlijke oplosmiddelen in zijn verwerkt.

Het onderzoek, waarover Cosmetics Design bericht, werd geinitieerd om te kijken of er een link is tussen de blootstelling van die oplosmiddelen en het risico op een aangeboren afwijking van de baby.

Kappers

De vrouwelijke schoonheidsspecialisten, kappers maar ook zusters, scheikundigen en biologen zijn eind 2005 onderzocht toen ze minder dan 19 weken zwanger waren.

Gedurende de zwangerschap hielden onderzoekers het proces bij. Kappers en schoonheidsspecialisten worden aan verschillende beauty-producten blootgesteld, maar het meeste gevaar bleek te zitten in haarspray, haarstyling-producten en nagellak.

Aangeboren afwijkingen

Het resultaat laat zien dat 118 babys geboren waren met tenminste een aangeboren afwijking, ver boven het gemiddelde. Hoe meer de vrouwen werden blootgesteld aan de producten hoe erger de afwijkingen waren.

De onderzoekers zijn er nu zeker van dat er een samenhang is tussen het blootstellen aan de producten tijdens de zwangerschap en misvormingen bij baby's.