AMSTERDAM- Het gonst al geruime tijd van de geruchten dat ontwerper Martin Margiela zijn naar zichzelf genoemde modehuis zou hebben verlaten. Afgelopen zaterdag deed aandeelhouder Renzo Rosso een heldere uitspraak over deze kwestie.

Margiela, die altijd werd bestempeld als de ‘onzichtbare’, heeft al geruime tijd geen voet over de drempel van zijn eigen modehuis gezet.

"Er is een compleet nieuw ontwerpteam aangesteld dat zich focust op een nieuwe, jonge en realistische energie. Margiela is niet langer direct betrokken in het ontwerpproces," zo tekende Vogue zaterdag op uit de mond van Rosso.

Er werd al gespeculeerd over diverse opvolgers zoals de Duitse ontwerper Haider Ackerman of de Belg Raf Simons. De laatste valt echter sowieso af omdat hij onlangs voor de komende drie jaar bijtekende voor Jil Sander.

Wat Margiela zelf gaat ondernemen is ook nog niet bekend.

Haider

Het vertrek van Margiela valt samen met het 20-jarige jubileum van het huis, welke werd ingeluid met een show tijdens de Parijse modeweek.

Een reden voor journaliste Suzy Menkes van de Herald Tribune om opheldering te zoeken over de aanhoudende speculaties. Rosso liet zich al eerder tegen haar ontvallen dat Martin Margiela een sterk team om zich heen had weten te verzamelen, maar dat hij zelf alleen nog meewerkte aan speciale projecten.

Aandeel

De Belgische ontwerper Martin Margiela studeerde in 1980 af aan de Antwerpse Koninklijke Academie voor de Schone Kunsten, en maakte korte tijd onderdeel uit van de Antwerpse Zes.

Wars van bekendheid is Margiela in zijn carrière zelden gefotografeerd, en interviews deed hij per fax. Volgens hem moest de kleding centraal staan en niet de ontwerper. Dit tegendraadse gedrag leverde hem wel een unieke positie als kunstenaar/ontwerper wiens ontwerpen door diverse musea zijn opgekocht.