AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: SL(E)S.

Op CosmOpinie staat in oktober gezichtsreiniging centraal, een belangrijk onderdeel van de huidverzorging. Een veel voorkomend ingrediënt in reinigingsgels, maar ook in bijvoorbeeld shampoo's, is Sodium Laureth Sulfate.

Sodium Laureth Sulfate is één van de vele sulfaten die je tegenkomt in reinigers, in gezichtsreiniger bijvoorbeeld maar ook in shampoo's tot douchegels. Sulfaten zorgen ervoor dat het product schuimt en reinigt en ze hebben een emulgerend effect, wat wil zeggen dat ze ervoor zorgen dat water- en olie-achtige bestanddelen mooi mengen.

Kanker

Sodium Laureth Sulfate, ook wel afgekort tot SLES, wordt vaak verward met Sodium Lauryl Sulfate, oftewel SLS. Deze laatste stof is een omstreden reiniger die door vele wordt afgeraden.

Er wordt zelfs beweerd dat er een link is tussen kanker en SLS, al is dit nooit hard bewezen.  Wel bekend is dat dit ingrediënt bij veel mensen allergische reacties kan veroorzaken en op langere termijn zelfs tot chronische overgevoeligheid kan leiden.

Dit stofje kan dus beter gemeden worden, al kom je SLS in grotere hoeveelheden gelukkig niet zo veel meer tegen in gezichtsreinigers.

Milde

Dat SLES vaak wordt verward met SLS is onterecht, omdat Sodium Laureth Sulfate juist een milde en daarom ook populaire sulfaat is. Deze hoeft in principe dan ook niet gemeden te worden.

Tot slot zegt de schuimontwikkeling van een product niets over de werking, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. In theorie kan een niet-schuimende reiniger net zo veel reinigingskracht hebben als een schuimende variant. Wie overgevoelig is voor sulfaten, kan dus kiezen voor een niet-schuimend reinigingsproduct.