PARIJS - Monumentale jurken van tule met enorme gaten erin of geknipt in dunne laagjes bladerdeeg.

De voorjaarscollectie van 2010 van het Nederlandse ontwerpersduo Viktor & Rolf werd zaterdag in Parijs met een staande ovatie ontvangen.

Net als hun vorige week gelanceerde nieuwe parfum Eaumega, waarvan de boodschap luidt om boven jezelf uit te stijgen, was hun modeshow over de top.

Overdrijving is een van de kenmerkende eigenschappen van Viktor & Rolf die na twee ingetogen seizoenen hun fantasie weer de vrije loop hadden laten gaan.

Glitters

Op de catwalk stond een manshoge wereldbol van glitters en een paar meter verder zong de Ierse zangeres Roisin Murphy in een zalmkleurige poncho van tule live haar songs.

Viktor & Rolf kleedde de zangeres voor de hoes van haar vorige album en daaruit is een vriendschap gegroeid.

''Zij kleedt zich heel extreem maar draagt haar look met het gemak van een T-shirt'', verklaarden Viktor & Rolf na afloop van de show.

Tule

In de collectie waren kilometers tule verwerkt in korte strakke jurkjes met enorme uitstulpingen bovenop een enkele schouder of achterop de rug. Pronkjuweel was een lange rood-oranje avondjurk waarin grote ronde gaten en vierkante happen zaten.

''Een mooie jurk voor Mabel voor de volgende Koninginnedag'', zei prins Friso die op rij één zat. Friso was met zijn vrouw, die al jarenlang een fervent aanhanger is van Viktor & Rolf, voor het eerst meegekomen naar de show. Een indrukwekkend spektakel'', oordeelde hij.

Mabel

Mabel zelf had echter al twee andere jurken op het oog. ''Viktor & Rolf hebben zich conceptueel weer van hun beste kant laten zien'', vond ze.

Ook acteur Jeroen Krabbé was ontroerd. ''Grensverleggend, deze mannen kunnen mode veranderen.''

Spijt

Performer Paul Haenen had spijt dat hij 20 jaar geleden het aanbod van Viktor & Rolf om voor zijn alter ego Margreet Dolman een jurk te maken, had afgeslagen.

''Ik heb hun toen geantwoord dat ik al een jurk had, maar toen wist ik nog niet dat deze studenten van de kunstacademie wereldberoemd zouden worden.''

Viktor & Rolf zelf zeiden dat er meer rust in hun bedrijf is gekomen nu ze zijn gaan samenwerken met Renzo Rosso, oprichter van Diesel en Only The Brave.

''We hebben nu weer meer ruimte om creatief te zijn'', aldus het ontwerpersduo.

Sprookjesboek

Het Nederlandse ontwerpersduo maakte ook bekend dat ze een sprookjesboek hebben gemaakt. Eind november komt de Nederlandse versie uit, volgend jaar verschijnt het boek in verschillende talen.

Viktor: ''Het is eigenlijk heel spontaan ontstaan. Rolf en ik hebben elkaar de afgelopen jaren regelmatig verhaaltjes geschreven als afleiding van stress.

De meeste bestaande sprookjes vinden we behoorlijk cliché. Daarom dachten we 'waarom maken we van onze vertellingen geen boek'.''