AMSTERDAM - Vanaf zaterdag 10 oktober kan iedereen zijn heterogehalte testen op internet. Op die dag lanceert het Landelijk Netwerk Biseksualiteit (LNBi) namelijk de Nationale Heterotest, liet de organisatie donderdag weten.

Op de website www.hoeheterobenjij.nl kunnen bezoekers tot aan het einde van het jaar anoniem hun voorkeurslijstje invullen.

''De test is voor iedereen die homo, lesbo, hetero of bi is of dat denken te zijn'', aldus LNBi-voorzitter Luc Houtkamp.

De uitkomst, die in januari gepresenteerd wordt, geeft volgens het biseksuelennetwerk een beeld van de seksuele diversiteit in Nederland. Volgens Houtkamp is er nog te weinig oog voor biseksualiteit. ''Dat is jammer en onnodig. Wat meer begrip zou een hoop vooroordelen kunnen wegnemen.''

Fritz Klein

De test is gemaakt op basis van het zogenoemde Klein-Grid, een meetmethode die is bedacht door de in 2006 overleden Amerikaanse seksuoloog Fritz Klein. Zijn vragenlijst gaat ervan uit dat menselijke seksuele voorkeuren niet per se eenduidig zijn.