AMSTERDAM - Twintig procent van de huidverzorgingsproducten met een zonnefilter werkt niet optimaal. Dat zegt een team van experts van de Universiteit van Nantes in Frankrijk.

De onderzoekers testten populaire mositurizers, anti-aging crèmes, foundations en zelfbruiner met een ingebouwde SPF. Uit het onderzoek blijkt dat twintig procent van de producten geen tot weinig bescherming biedt tegen huidveroudering veroorzaakt door uv-straling.

"Veel vrouwen denken dat ze met een laagje foundation op hun gezicht de hele dag beschermd zijn tegen de zon. Dat is niet het geval", laten de onderzoekers weten aan de Daily Mail. "Huidverzorgingsproducten en foundation worden maar één keer per dag aangebracht. Terwijl op de verpakking van zonnebrandcrèmes staat dat je deze meerdere keren per dag moet aanbrengen."

Matige

De wetenschappers vinden dat de consument goed moet worden ingelicht over de matige protectie van dit soort verzorgingsproducten. Drie van de vier producten voldoen niet aan de Europese standaard, die geïntroduceerd is in 2006.

Deze standaard schrijft voor dat een zonnebrandproduct de huid moet beschermen tegen zowel UVA als UVB straling en zeker een aantal uren effectief moet blijven.

Dik smeren

De filters in verzorgingsproducten en make-up kwamen al eerder ter sprake. Een filter werkt pas optimaal als je deze dik aanbrengt. Dat is bij dit soort producten vaak niet het geval.

Zo heeft een SPF van 20, eenmaal op de huid, vaak nog maar een waarde van SPF 2.