AMSTERDAM - Nederlanders gaan minder uit. In de grote steden gaat 58 procent van de inwoners tussen 18 en 40 jaar minstens één keer per week uit. Dat is zo’n tien procent minder dan vorig jaar.

Als er uitgegaan wordt zijn cafés favoriet (47 procent), op de voet gevolgd door de clubs (29 procent). Dat blijkt uit het jaarlijkse uitgaansonderzoek van de bladen NL10, NL20, NL30 en NL70 en uitgaanswebsite Agenda.

“Dat cafés juist nu zo populair zijn verbaast me niets, met het oog op de crisis,” aldus hoofdredacteur Pamela Wilhelmus. “Je gaat nou eenmaal sneller even een drankje drinken dan gelijk een hele avond clubben of uit eten als je op je geld moet letten.”

Studentenstad

Als we uitgaan, geven we op een avond inderdaad ook minder uit, blijkt uit het onderzoek. Twintig procent van de ondervraagden geeft op een uitgaansavond niet meer uit dan 20 euro, slechts 8 procent geeft nog maar meer uit dan 60 euro.

In Utrecht wordt het minst uitgegeven per avond: een derde van het uitgaanspubliek geeft niet meer dan 20 euro uit op een avond. Wilhelmus: “Utrecht is bij uitstek een studentenstad, meer dan Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. En studenten hebben nou eenmaal niet zoveel te besteden.”

Gezoend

Het onderzoek geeft ook enkele andere opmerkelijke uitkomsten: maar liefst een derde van de heteroseksuele dames in de grote steden heeft wel eens gezoend met een andere vrouw. Niet meer dan twee procent van de heteromannen heeft wel eens gezoend met een andere man.

Verder is speed onder drugsgebruikers veel populairder geworden. Nam vorig jaar nog maar zo’n 10 procent van drugs gebruikend Nederland wel eens speed, dit jaar is dat zo’n 20 procent. Ook het gebruik van GHB nam iets toe.

Met ons drinkgedrag valt het daarentegen alleszins mee: de helft van het uitgaanspubliek drinkt maximaal 5 glazen alcohol op een avond. 

Onderzoek

Het onderzoek werd gehouden onder 1000 lezers van de bladen van NL en gebruikers van de website Agenda.