AMSTERDAM - De zwarte bh blijkt, door een overdaad aan kleurstoffen, slecht voor de gezondheid. Bij een zeer hoge draagfrequentie kunnen sommige van deze bh’s zelfs kankerverwekkend zijn.

Dit blijkt uit een onderzoek van consumentenmagazine Oko-Test waar de Belgische krant Gazet van Antwerpen woensdag bericht. 

Voor het onderzoek werden 25 zwarte bh’s van verschillende merken getest op de hoeveelheid aanwezige kleurstoffen. Het gebruik van bepaalde kleurstoffen is in Europa aan strikte regels verbonden, omdat zij vanaf een bepaalde hoeveelheid kankerverwekkend kunnen zijn.

Acht van de geteste bh’s bleken een te grote hoeveelheid van deze gevaarlijke kleurstoffen te bevatten.

Kik

Lingeriemerk KiK was één van de boosdoeners. Uit het onderzoek bleek dat hun zwarte bh’s meer paraaminoazobenzeen bevatten dan in Europa is toegestaan. De keten heeft al laten weten de bewuste bh uit de verkoop te halen.

Vijf van de andere geteste bh’s kwamen eveneens niet erg positief uit de bus. In de lingeriestukken werd aniline of aminobenzeen gevonden, grondstoffen voor synthetische kleurstoffen. Van aniline is onder meer bekend dat het door veel dragen de huid gevoelig kan maken en een effect kan hebben op het bloed.