AMSTERDAM – Mannen die geregeld hun hoofd breken over ingewikkelde openingszinnen kunnen dit voortaan laten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ook clichés uitstekend werken.

Zo zou ruim de helft van de vrouwen (60 procent) erg gevoelig zijn voor een man die het ijs breekt met een luchtige opmerking, en is zo’n 40 procent nog altijd samen met de man die haar met een grappige oneliner benaderde.

Bijna driekwart (68 procent) is wel eens op date geweest met een man die middels een openingszin contact legde.

Humor

Uit de rondvraag bleek eveneens dat zes op de tien vrouwen vinden dat een man die een openingszin gebruikt, humor heeft. Driekwart wordt nog gevoeliger voor de opmerking wanneer deze ook met een lach gebracht wordt.

De Britse krant The Telegraph meldt dat mannen alleen bang hoeven zijn voor een afwijzing wanneer ze zich bedienen van de overdreven varianten.

Zo zou een zin als ‘Geloof je in liefde op het eerste gezicht of moet ik nog een keer langs lopen?’ in de meeste gevallen wel werken, maar wordt ‘Heb je een kaart, want ik verdwaal in je ogen’ in de regel veel slechter ontvangen.

Zelfverzekerd

“Vrouwen houden van mannen met gevoel voor humor”, zegt een woordvoerder van OnePoll, die het onderzoek uitvoerde. “En een man die op een vrouw afstapt met een goede openingszin moet wel zelfverzekerd zijn en vrouwen houden van zelfverzekerde mannen.”

Aan de rondvraag deden 2000 vrouwen mee.