AMSTERDAM – Leuk, emancipatie, maar veel aardiger worden vrouwen er niet op: ze zijn egocentrischer en narcistischer dan ooit, zo blijkt uit een Britse studie. Vrouwen zouden anno 2009 tot tweederde narcistischer zijn dan 20 jaar geleden.

Vrouwen denken nog net niet dat de hele wereld om hen draait, maar veel lijkt het niet te schelen. Uit onderzoek van twee vooraanstaande Britse psychologen, onder 37000 studenten, blijkt namelijk dat vrouwen denken dat ze slimmer, getalenteerder en aantrekkelijker zijn dan in werkelijkheid het geval is.

Daar komt bij dat dames enorme eisen stellen aan zichzelf, hun levens en iedereen die daarin voorkomt. Voor 10 procent geldt dat deze instelling een dermate grote rol speelt, dat gesproken kan worden van een persoonlijkheidsstoornis.

Dat meldt de Daily Mail dinsdag.

Maatschappij

Jean Twenge en Keith Campbell, die het onderzoek uitvoerden, ontdekten dat de verandering het resultaat is van de maatschappij, waarin de nadruk tegenwoordig ligt op materiële rijkdom, uiterlijk en de sterrenstatus van celebs.

Dit gaat zo ver, menen de psychologen, dat de samenleving bij iedereen narcistische trekjes naar boven zou brengen.

Belangrijker

Het zou daarbij vooral gaan om symptomen als jezelf zeer belangrijker vinden, geloven dat je unieker (beter) bent dan anderen, de drang om aanbeden te worden en denken recht te hebben op bekendheid, rijkdom, succes, geluk, een speciale behandeling of afgunst van anderen.

Dit soort mensen zouden in de regel ook slecht tegen kritiek kunnen en kampen met een gebrek aan inlevingsvermogen.