AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Hyaluronzuur.

September staat op Cosmopinie in het teken van cosmeceuticals, zogezegd cosmetica die 'een stapje verder gaan'. Een zeer geliefd ingrediënt in cosmeceuticals, maar ook in drogisterijcosmetica, is Hyaluronzuur.

Hyaluronzuur, ook Hyaluronan of Hyaluronic acid, is een stof die van nature in het bindweefsel van de huid voorkomt. Het kan tot dertig keer zijn eigen gewicht aan water vasthouden en is daarom een nuttig ingrediënt in cosmetica, om ervoor te zorgen dat de huid haar vochtgehalte behoudt.

Ouder

Wanneer de huid ouder wordt, of door een ongezonde levensstijl, daalt de concentratie hyaluronzuur. Hierdoor wordt de huid droger en slapper en gaat er ouder uitzien. Door deze aan te vullen met hyalorunzuur uit cosmetica help je dit verouderingsproces dus enigszins te vertragen.

Hyaluronzuur is de laatste jaren dan ook een steeds populairder ingrediënt in crèmes en serums, maar wordt ook gebruik voor injecties, waarbij het zuur direct in de huid wordt gespoten.

Deze injecties hebben meer effect dan het gebruik van een crème, maar de werking is slechts tijdelijk, omdat de zuren in enkele maanden tijd door het lichaam worden afgebroken.

Veilig

Hyaluronzuur is veilig, huid-eigen ingrediënt dat daardoor weinig kans geeft op huidirritatie. Het is vanwege zijn werking een zinvolle toevoeging aan cosmetica, maar net als andere ingrediënten verricht het opzichzelfstaand geen wonderen.

Voorbeelden van producten met Hyaluronzuur, gerecenseerd op Cosmopinie:

Dermalogica – MediBac Overnight Clearing Gel – beoordeling: 4.3 uit 5

L'Oréal Derma Genesis serum – beoordeling: 4.5 uit 5

Nivea – Expert Lift dagcrème SPF15 – beoordeling: 3.7 uit 5

Clinique – Skin Calming Moisture Mask – beoordeling 4.9 uit 5