AMSTERDAM – Het übergezonde en figuurvriendelijke yoga heeft een nadeel: door de ingewikkelde oefeningen wil kleding nog wel eens gaan schuiven en op onaangename plekken samenpakken. Maar met de nieuwe yogatrend, gewoon naakt je matje op, is dat probleem ook opgelost.

Modeglossy Grazia maakt deze week melding van de trend, die onder anderen werd opgepikt door sterren als Jennifer Lopez, Gwyneth Paltrow, Halle Berry en Nicholas Cage.

Liefhebbers zouden vooral zwichten voor het ‘vrije gevoel’ en het positieve effect dat de yogavorm zou hebben op het zelfbeeld. Bovendien zouden blokkades door het naaktsporten als sneeuw voor de zon verdwijnen en bespaart het honderden euro’s aan kekke sportoutfitjes.

Billen

In Amerika en de grotere wereldsteden zouden instituten waar naaktyoga beoefend kan worden als paddestoelen uit de grond schieten. Toch lijkt het niet erg waarschijnlijk dat De Nuchtere Hollander binnenkort ook met blote billen op het yogamatje neerdaalt. 

“Ik kan me niet voorstellen dat het hier een trend wordt”, zegt Johan Noorloos, yoga-instructeur van veel BN’ers. “Wij kijken wat meer de kat uit de boom en zijn wat conventioneler ingesteld.”

Noorloos blijkt hoe dan ook geen fan. “Je ziet overal blote lichamen en dat soort prikkels maakt het moeilijker om je op jezelf te concentreren”, aldus de criticus. “Yoga draait om bewustwording en inkeer, dit zou ik eerder een vorm van expressie noemen.”

Ergste

En Noorloos is niet de enige die vraagtekens bij de nieuwe trend zet. Bharat Thakur, een spirituele leraar die wereldwijd aanhangers heeft, spreekt eveneens zijn zorgen uit.

“Het is het ergste wat je met yoga kunt doen”, aldus Thakur.