AMSTERDAM - Uit Brits onderzoek blijkt dat zeven van de tien vrouwen ooit een allergische reactie van parfum gekregen hebben. Veel vrouwen denken daarom dat organische geuren een goed alternatief zijn.

Toch blijken organische geuren niet altijd zo organisch als ze klinken.

“Omdat de organische beautyindustrie niet aan dezelfde regels wordt onderworpen als de etenswarenindustrie, vindt er een boel ‘greenwashing’ plaats,” zegt Josephine Fairley, auteur van ‘The Green Beauty Bible’, aan de Daily Mail.

Met greenwashing wordt bedoeld dat een fabrikant zijn product groener wil laten lijken dan het werkelijk is. Josephine: “Toen ik parfums testte voor de Beauty Bible ben ik geschrokken van het aantal zogenaamde organische geuren dat essentiële oliën combineerde met synthetische ingrediënten.”

Karakter

Het probleem is dat synthetische en chemische componenten irritaties kunnen veroorzaken maar anderzijds geuren ook complexiteit en kracht geven. Zonder deze ingrediënten kan een geur karakterloos worden.

“Van alle geurenfamilies vervliegen bloemengeuren het snelst,” aldus parfumexpert Roja Dove. “Citrusgeuren blijven wat langer hangen maar al te vaak vallen organische geuren terug op ingrediënten als patchouli, vetiver en sandelwood om de geur 'body' te geven. Daardoor lijken organische geuren vaak op elkaar.”

Maar dat gaat veranderen. Een nieuwe generatie parfumeurs gaat de organische uitdaging aan en creëert geuren zonder synthetische chemicaliën.

Succes

Of de grote merken zich ook aan organische geuren gaan wagen blijft de vraag. “Dat is hoogst onwaarschijnlijk vanwege het succes van veel onconventionele geuren,” aldus Roja Dove. “Maar denk niet dat het ze totaal ontgaat.”