AMSTERDAM - De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft opnieuw het loodgehalte in lipsticks gemeten; het gehalte ligt veel hoger in vergelijking met een onderzoek uit 2007, dat destijds werd uitgevoerd door de Campaign for Safe Cosmetics (CSC).

Uit het recente FDA onderzoek blijkt dat het lood in lipsticks tot wel vier keer hoger ligt, zo meldt Cosmetics Business woensdag.

De FDA concludeert dat eerdere meetmethodes de loodwaarden in cosmetica onderschat hebben. De FDA stelt echter geen regels aan het aantal looddeeltjes in lipsticks.

Zwanger

“Dat recente wetenschappelijke onderzoeken suggereren dat er voor zwangere vrouwen geen veilige manier bestaat om aan lood blootgesteld te worden, maakt het des te frusterender dat er nog steeds lipsticks met lood gefabriceerd worden,” aldus Sean Palfrey, medisch directeur van het Boston Lead Poisining Prevention Program.

Lisa Archer, nationale coördinator voor de Campaign for Safe Cosmetics at the Breast Cancer Fund benadrukt: “Zwangere vrouwen die lipstick gebruiken, brengen onbewust hun ongeboren kinderen in contact met ongeclassificeerde loodgehaltes. De FDA zou onmiddellijk standaarden moeten invoeren zodat fabrikanten lipsticks gaan vervaardigen met zo min mogelijk lood erin.”

Gedragsproblemen

Lood is een gifstof die schadelijk kan zijn voor de gezondheid, vooral bij zwangere vrouwen en kinderen. Zo zou het leer- en gedragsproblemen veroorzaken.