AMSTERDAM – Passie en aantrekkingskracht zijn wellicht de bekendste maar zeker niet de enige redenen waarom dames seks hebben. In totaal blijken vrouwen over 200 argumenten te beschikken om de koffer in te duiken.

Dat blijkt uit onderzoek van psychologen Cindy Meston en David Buss, professoren aan de universiteit van Texas, waarover de Britse krant The Telegraph maandag bericht.

Opvallend is dat passie en lust erg laag op de lijst staan. Verveling verdrijven, de vrede bewaren en zelfs het verzachten van een migraine zijn grotere motivaties voor een stevige vrijpartij.

Leventje

Zo’n 80 procent van de ondervraagde vrouwen geeft ‘het behoud van een rustig leventje’ aan als reden. De liefde bedrijven om met de partner te kunnen onderhandelen over huishoudelijke taakjes, werd eveneens veel genoemd.

Een vrouw gaf aan seksueel actief te zijn omdat dit haar 'het dichtst bij God’ zou brengen. Het krijgen van een royale maaltijd of cadeautjes blijkt voor een op de tien een reden om met een man het bed in te duiken.

De resultaten van het onderzoek zijn neergepend in het boek ‘Waarom vrouwen seks hebben’.
Aan het onderzoek deden ruim 1000 vrouwen mee.