AMSTERDAM – Niet alleen zou Otazu deze zomer failliet zijn gegaan, de geruchten gingen dat de Argentijnse sieradenontwerper dit aan zichzelf te danken zou hebben. Aan NU.nl laat Otazu weten welke impact de aantijgingen gehad hebben. “Het heeft me echt enorm verdrietig gemaakt.”

“Alleen spelen met kraaltjes kon ‘ie goed. Toen Rodrigo zich met de bedrijfsvoering ging bemoeien, duwde hij het bedrijf de afgrond in”, vertelde de bron begin juli aan RTL Boulevard.

Al de volgende dag ontkrachtte het bedrijf van de sieradenkoning, die onder andere Britney Spears tot zijn klanten mag rekenen, de geruchten. Otazu zou springlevend zijn en slechts bezig zijn met een reorganisatie. Toch bleek de schade al toegebracht.

Verdrietig

De ontmoeting met de sieradenontwerper vindt zaterdagmiddag plaats in Cafe B, in de Amsterdamse Bijenkorf. Hier zal hij later op de dag het Chocoladefestival openen door een model met witte chocolade te beschilderen.

“Ik weet niet of depressief het goede woord is, maar ik was er echt enorm verdrietig van”, reageert de ontwerper desgevraagd op de gebeurtenissen. “Vooral toen mensen me begonnen te bellen, zoals mijn schoonmoeder en goede vrienden, die zich ook afvroegen wat er aan de hand was.”

Ook Nederlandse vrienden van de Argentijn, die 15 jaar in Amsterdam woonde, spraken hun bezorgdheid uit, zoals dj Don Diablo en interieurontwerper Eric Kuster. Ook twee maanden later wordt Otazu nog regelmatig geconfronteerd met de geruchten. “Vanmorgen nog was ik in de sportschool en zag ik mijn trainer, hij zei dat ‘ie dacht dat ik zelfmoord had gepleegd.”

Advocaat

Otazu weet inmiddels wie de verhalen de wereld in heeft geholpen. “Het was een advocaat en hij kent me niet eens, hij praat gewoon onzin”, aldus de ontwerper, die nog altijd erg verbaasd is over het incident. “Hoe kunnen mensen zo gemeen zijn, zo achterbaks?”

De ontwerper meent dat het de prijs is die hij moet betalen voor zijn succes en zijn bekendheid, al weet hij na jaren nog altijd niet hoe hij ermee om moet gaan. “Beroemd zijn is voor mij niets. Je kunt het niet beetpakken, je kunt het niet zien of voelen. Het is lucht”, aldus Otazu, die uiteindelijk raad zocht bij zangeres en goede vriendin, Kelis.

“Ze maakte me duidelijk dat mensen er geen rekening mee houden dat ik ook gevoel heb, dat ik een mens ben en een leven heb. Maar ook dat ik geen controle over die mensen heb, al zou ik dat willen. Maar het was echt best een ding in mijn leven.”

Moeilijk

Hoewel inmiddels vaststaat dat het bedrijf van de designer niet failliet is, geeft Rodrigo wel toe dat niet alles van een leien dakje gaat. “Natuurlijk is het soms moeilijk om het hoofd boven water te houden, natuurlijk hebben we onze twijfels, maar die gaan we te lijf. Philips, Chrysler, die hebben ook problemen. In deze economisch slechte tijd is het voor iederéén moeilijk.”

Bij de pakken neer gaan zitten, is voor de doorgewinterde workaholic echter nooit een optie geweest. “Ik ben een zeer gelukkig mens, en ik prijs me gelukkig dat ik mag doen, wat ik doe.” En voor wie nog twijfelt aan het label: “Oh, er komt nog zoveel aan, ik werk momenteel aan zóveel dingen. Je zou nu in mijn hoofd moeten kijken, dan zou je gek worden. Maar ik hou van gekte, heerlijk!”

Borsten

Naast gek doen (zoals in borsten van aanwezige modellen knijpen) gelden New York -waar hij momenteel woont- en Bali -waar de fabriek staat- als grote inspiratiebronnen. Net als Nederlandse meisjes.

“Jullie Nederlandse meisjes, jullie zijn me wat. Niet te vergelijken met welk ander type ter wereld ook. Nederlandse meisjes zijn meer jongensmeisjes, veel stoerder dan bijvoorbeeld het Paris Hilton-type. Als ik hier ben kijk ik altijd goed naar jullie, daardoor laat ik me inspireren.”

Anna Wintour

De Nederlandse invloeden zijn volgens de ontwerper dan ook terug te zien in zijn ontwerpen, die vervolgens de hele wereld over gaan.

Volgend weekend bijvoorbeeld zal Otazu een bijdrage leveren aan een winkelnacht, georganiseerd door Vogue-koningin Anna Wintour. “Ik krijg een etalage die ik mag aankleden”, aldus de Argentijn. “Dus eigenlijk zal ik in New York de Nederlanders vertegenwoordigen. Het wordt prachtig!”

Rodrigo Otazu