AMSTERDAM - Veel Britse vrouwen bewaren hun cosmeticaproducten tot ver over de houdbaarheidsdatum. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Mintel in Groot-Brittannië.

Een kwart van de onderzochte vrouwen gooien hun dagcrème of lipstick zelfs nog niet weg als het een vreemde geur of verkleuring heeft.

Cosmeticaproducten hebben een houdbaarheidsdatum en als deze is verstreken heeft het product vaak geen effect meer. Na verloop van tijd kunnen er ook bacteriën in ontstaan die het risico op infecties vergroten.

Vooral de biologische producten bederven snel, omdat ze nauwelijks conserveringsmiddelen bevatten. Dit meldt Knack zaterdag.

Houdbaarheidsdatum

Meestal is cosmetica één à twee jaar houdbaar. Op de verpakking is dit aangegeven met een pictogram van een open potje een cijfer en de letter ‘m’.

Het cijfer verwijst naar de periode waarbinnen cosmetica bij voorkeur gebruikt moet worden nadat het geopend is. De 'm' staat voor maand.

Uit het onderzoek blijkt echter dat veel vrouwen zich niet altijd herinneren wanneer ze een product precies geopend hebben.