AMSTERDAM - Wetenschappers hebben ontdekt dat chocolade waarin een hoge dosis van het antioxidant flavonoide zit, de huid kan bescherming tegen verbranding door de zon.

In een testgroep van dertig personen kreeg de ene helft dit soort hooggedoseerde chocola te eten, de andere helft kreeg chocolade met een normale hoeveelheid van dit antioxidant, aldus Cosmetics Design zaterdag.

Na twaalf weken bleken de chocola-eters met hoge dosering al een dubbele bescherming tegen verbranding te hebben opgebouwd, ten opzichte van de controlegroep. Flavonoiden komen van nature in chocolade voor, maar gaan grotendeels verloren in het verhittingsproces.

De geteste chocola was op een andere manier vervaardigd waardoor de oorspronkelijke 660 mg behouden bleef.

Vervangen

De onderzoekers melden echter ook dat chocola nooit een gewoon anti-zonnebrandmiddel kan vervangen. Bovendien bevat chocola veel ongezonde verzadigde vetten en suikers, waar je dik van wordt.

De producent van deze speciale chocola zoekt nu wel naar wegen om zijn product minder vet en suikerhoudend te maken, waardoor het een interessant snoepje kan worden met een gezondheidsclaim.