AMSTERDAM - Ruim driekwart (77 procent) van de vrouwen wil graag advies bij het kopen van kleren. Ruim de helft (52 procent) geeft aan niet te weten wat goed bij haar figuur past.

Dat blijkt uit een lezersenquête van Vrouwonline.

De meeste vrouwen (33 procent) laten zich het liefst adviseren door vriendinnen als het gaat om de juiste kleding. Vriend of partner komt op de tweede plek (15 procent) en de verkoopster in de winkel scoort 12 procent als het gaat om het geven van advies.

Jeans

Ruim de helft van de ondervraagden geeft eerlijk toe niet te weten wat bij haar figuur past. En opvallend is dat ruim een kwart van de vrouwen (26 procent) het nog steeds lastig vindt om de perfecte jeans op de kop te tikken.

Als ze mocht kiezen dan zou de Nederlandse vrouw het liefst haar garderobe ruilen met die van Wendy van Dijk (31 procent). Ook Linda de Mol is favoriet (17,2 procent), terwijl Madonna (3,4 procent) er duidelijk geen goede kledingkeus op nahoudt volgens de respondenten.

Winkelen

Ruim de helft vindt de pasvorm van kleding het belangrijkst tijdens het winkelen, gevolgd door de mate waarin het lekker zit (een kwart.) Met de Hollandse zuinigheid valt het wel mee: maar 11 procent geeft aan de prijs een belangrijke overweging te vinden.

Als het gaat om winkelen online of in de winkelstraat, dan kiest bijna 60 procent voor de winkelstraat. Omdat je dan de stof kunt voelen en de kleding direct kunt passen.

Online

Redenen om online te shoppen zijn: de grotere maat waardoor de vrouw zich niet prettig voelt in de winkel, geen opdringerige verkoopsters, geen gedoe in te kleine of vieze pashokjes en je niet hoeven te generen als iets niet past.

Ook wordt de zweetgeur van voorgaande passers niet echt op prijs gesteld bij het passen. Bovendien is de online winkel altijd open.

Aan het onderzoek deden bijna 800 vrouwen mee.