AMSTERDAM – Een zucht van verlichting. Vrouwen kunnen nu ook te pas en te onpas een plasje plegen. In Duitsland is deze week de draagbare wc geïntroduceerd.

Het mobiele toilet past in een handtas. Het betreft een Duitse uitvinding genaamd de ‘Ladybag’.

Het is een soort opvouwbare zak, in de vorm van een blad, die vrouwen zittend, staand of gehurkt kunnen gebruiken. Hiermee wordt voorkomen dat er over de schoenen wordt geplast.

Het minitoilet bestaat uit een plastic zak met absorberende polymeren. De urine wordt daardoor omgevormd tot een gel, waardoor het niet meteen geloosd hoeft te worden. Ook ongewenste geurtjes worden verdreven. Het toilet kan in noodgevallen 1 liter urine absorberen.

Prullenbak

“De Ladybag kan in auto's of op vuile toiletten worden gebruikt. De zak kan vervolgens gewoon in de prullenbak worden gedeponeerd”, zegt uitvinder Eva Tinter in het tijdschrift Der Spiegel.

Volgens Tinter is de plaszak vooral handig voor festivalgangers. "Vrouwen die niet urenlang in de rij willen staan en geen gebruik willen maken van smerige wc’s, kunnen elders een plek zoeken om de hoge nood op een nette manier te lozen."

Inmiddels zijn er twintigduizend exemplaren verkocht. Het draagbare toilet is voor eenmalig gebruik. De kosten bedragen € 11,27 per drie draagbare toiletten.

Ladybag