AMSTERDAM – De kleur van de muren in het huis bepaalt de stemming van de Nederlander. Dat blijkt uit onderzoek van verfspecialist Flexa naar de invloed van kleur op het humeur van de gemiddelde Nederlander.

De huiskamer is voor de meerderheid (74 procent) van de Nederlanders de belangrijkste ruimte in huis. Op afstand volgt de slaapkamer met 12 procent.

Saillant detail: hoe ouder men is, hoe belangrijker de woonkamer is en hoe minder belangrijk de slaapkamer wordt.

Kleuren

Vooral vrouwen zijn ervan overtuigd dat nieuwe kleuren in huis de stemming zullen beïnvloeden. Het blijkt dat de kleur blauw het humeur doet opkrikken, omdat het een rustgevende, warme en vriendelijke kleur is. Daarna volgen de kleuren geel, wit, rood en groen.

Opvallend is dat vrouwen vooral voor primaire kleuren, zoals rood en geel, gaan terwijl mannen vaker relaxed worden van groen en beige.

Stemmingen

Nederlanders associëren kleuren met bepaalde stemmingen. Zo wordt rood (31 procent) de meest ‘gelukkige’ kleur genoemd en zwart vaak ’boos’ (21 procent) en ’somber’ (42 procent). Voor een vrolijk humeur moet men kiezen voor de kleur geel.

Het onderzoek is in augustus dit jaar onder 526 respondenten uitgevoerd door onderzoeksbureau ISIZ en Stadspeil in Amsterdam in opdracht van Flexa.