AMSTERDAM - In navolging van Amsterdam wil nu ook Rotterdam elke zondag een koopzondag.

Sinds de gemeente Amsterdam heeft aangekondigd dat alle winkels in de stad open mogen op zondag, is de discussie over de koopzondag weer flink aangewakkerd.

De stad Rotterdam wil niet achterblijven en er staan op dit moment vanuit allerlei organisaties nu voor- en tegenstanders op.

Onzin

Naast Detailhandel Nederland vindt ook brancheorganisatie CBW-Mitex dat gemeenten zelf mogen beslissen hoeveel koopzondagen zij per jaar hebben.

CNV Dienstenverbond is het daar niet mee eens, zij vinden de argumenten die de gemeente Amsterdam gebruikt onzin, omdat de wetgeving op punt van de toeristische uitzondering duidelijk is.

Ook maakt de vakbond zich zorgen om kleine ondernemers, voor wie de zondagen meer gaan kosten dan opleveren, zo meldt Textilia donderdag.

Winkelwet

Volgens de Winkeltijdenwet mogen gemeenten maximaal twaalf koopzondagen per jaar aanwijzen, tenzij een gemeente zichzelf toeristisch verklaart. Omdat dan meer koopzondagen zijn toegestaan schrijven steeds meer gemeenten zichzelf vaak onterecht in als toeristisch.