AMSTERDAM - Het Biomedical Sciences Institute in Noord-Ierland heeft van de Europese Unie een half miljoen dollar ontvangen om te onderzoeken of nanodeeltjes in zonnebrandmiddelen nu wel of geen hersenschade kunnen veroorzaken.

Nanodeeltjes van mineralen als titanium en zink staan de laatste twee jaar fors ter discussie omdat onduidelijk is of de deeltjes de huidbarrière kunnen passeren, en/of via de longen ingeademend kunnen worden en organen kunnen aantasten.

Het geld dat nu beschikbaar is gekomen, zal dit hopelijk gaan uitwijzen. Tevens zal gekeken worden of er relaties zijn tussen neurologische ziekten als Alzheimer en Parkinson.

Er zijn aanwijzingen dat men name de hersenen schade zou kunnen ondervinden van deze minuscuul kleine mineraaldeeltjes. Nanodeeltjes worden onder meer op grote schaal in cosmetica (pdf) gebruikt.

Campagne

Internationale consumenten- en milieu organisaties als Friends of the Earth voeren al geruime tijd campagne tegen het gebruik ervan. Ook de Environmental Working Group is er niet gerust over, maar is wel van mening dat minerale nanodeeltjes de huid aanzienlijk beter beschermen tegen verbranding.

Dit is de voornaamste reden van de cosmetica industrie om het te gebruiken, naast het feit dat nanoafmetingen van deze mineralen de huid geen witte waas meer geven.