AMSTERDAM – Op hoge hakken ben je zelfverzekerder en sexier. Tenminste, volgens een groot deel van de Nederlandse vrouwen. Daarbij moeten de hakjes niet teveel kosten en worden stilleto’s liever niet gedragen.

Uit een enquête onder 3000 bezoekers van Styletoday.nl blijkt dat de Nederlandse vrouw een fervent hoge hakkendraagster is. Maar liefst 96 procent van de ondervraagden zegt ze te dragen. Bijna de helft daarvan zweert bij hoge hakken en gaat nooit zonder ‘high heels’ de deur uit.

Pumps zijn verreweg het populairst, gevolgd door respectievelijk laarzen met een hoge hak, open schoentjes en enkellaarsjes. Stilleto’s worden het liefst gemeden.

Kat in de zak

De Nederlandse vrouw besteedt niet al te veel geld aan hoge hakken. Ruim de helft spendeert ongeveer tussen de 50 en 100 euro voor een paar.

Opvallend is dat een groot deel van de vrouwen hoge hakken koopt die helemaal niet passen. Bijna driekwart van de geënquêteerden geeft toe weleens op hakken te lopen die niet lekker zitten. Gemiddeld worden twee tot vijf paar schoenen met hoge hakjes ongebruikt in de kast achtergelaten.

Om pijnlijke voeten te voorkomen neemt de Nederlandse vrouw stiekem platte schoenen mee in haar tas, of legt gelkussentjes in haar schoenen.