AMSTERDAM – Candy Dulfer, Giovanca en andere artiesten hebben geblinddoekt geschilderd voor het goede doel. De schilderijen worden sinds gisteravond geveild via eBay.

Candy Dulfer, Giovanca, de bandleden van Flinke Namen en rapper GMB hebben hun creativiteit nu ook op doek laten zien. Op de veilingsite eBay staan de schilderijen deze week te koop aangeboden.

De opbrengst van de kunstwerken gaat naar Face This, een charitatieve t-shirtlijn. Basisschoolleerlingen uit ontwikkelingslanden hebben de prints voor deze lijn ontworpen.

Bekende artiesten zijn tijdens het Bruisende Park festival in Rotterdam benaderd om geblinddoekt te gaan schilderen. Dit symboliseerde het ontbreken van tekenmaterialen voor basisschoolleerlingen in ontwikkelingslanden, aldus Face This.

Tekenvaardigheden

De blinddoek weerhield de artiesten ervan beroep te kunnen doen op hun tekenvaardigheden. “Hierdoor verplaatsten ze zich even in de positie van de Indonesische basisschoolleerlingen die de prints van onze shirts tekenden”, zegt Jos van der Hoek, initiatiefnemer van Face This.

Volgens Van der Hoek zijn de leerlingen op creatief vlak nog niet zo ver ontwikkeld. “Dat komt omdat ze er simpelweg de materialen niet voor hebben. De blinddoek van de artiesten staat dus symbool voor het ontbreken van dat lesmateriaal.”

Online veiling

De schilderijen zijn gesigneerd door de makers. Deze week kan er op eBay geboden worden op de doeken. Het startbedrag van een schilderij is € 58,50. De opbrengst van de veiling gaat direct terug naar de scholen waar de tekeningen gemaakt zijn.