AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Hydroquinone.

De komende maand kun je op Cosmopinie alles lezen over het begrip cosmeceuticals, oftewel de cosmetica die, naar eigen beweren van de fabrikant, tussen cosmetische en farmaceutische kwaliteit inzit en een stapje verder zou gaan dan gewone cosmetica.

Een effectief maar in Europa verboden ingrediënt is het huidbleekmiddel Hydroquinone.

Verhelderen

Blank is het nieuwe bruin als je de trend in huidverzorging moet geloven. Overal wordt gewaarschuwd voor de schadelijke effecten van de zon en zonnebank en steeds meer merken lanceren een verzorgingslijn die belooft de huid te verhelderen en de pigmentvorming terug te dringen.

De nummer één qua huid oplichten in de medische literatuur is Hydroquinone, ook wel Hydrochinon.

Deze stof, die in de natuur wordt aangemaakt door een bepaald soort kever, wordt onder meer gebruikt voor het ontwikkelen van fotonegatieven, maar wordt in Amerika ook toegepast in gezichtscrèmes en lotions voor het verhelderen van de huid.

In combinatie met exfoliërende glycolzuren zou dit ingrediënt voor een zichtbaar lichtere huid zorgen.

Kanker

Omdat er in het verleden enkele onderzoeken zijn gedaan waaruit bleek dat dit ingrediënt verband zou hebben met een vergrootte kans op kanker, is het middel verboden verklaard in Europa.

Volgens verschillende deskundigen is Hydroquinone juist een relatief veilig middel om de huid te bleken en heeft het zelfs een antioxiderende werking. De negatieve resultaten van de onderzoeken zouden het gevolg zijn van het gebruik van zeer hoge concentraties, die niet te vergelijken zijn met de oplichtende middelen voor gebruik op de huid.

In Amerika wordt het dan ook gewoon verkocht. Het is zelf verkrijgbaar zonder recept in concentraties lager dan twee procent.

Verboden

Alternatieven voor Hydroquinone die niet verboden zijn, maar volgens de experts ook minder effectief, zijn onder meer Kojic-zuur, dat wordt gewonnen uit paddenstoelen en Arbutine, een stof uit de bladeren van bosbessenplanten.

Wie echter effectief pigmentvlekken te lijf wil gaan, volgt beter het gezegde 'voorkomen is beter dan genezen' en beschermt de huid dagelijks met een goed zonnefilter, gezien UV-stralen de belangrijkste oorzaak zijn van overpigmentatie en een onregelmatige teint.