AMSTERDAM – Van de jonge vrouwen heeft 90 procent last van faalangst. Dat blijkt althans uit een enquête van het weekblad Yes. Slechts 11 procent denkt over voldoende eigenwaarde te beschikken.

In de enquête, waaraan bijna 2200 respondenten meededen met een gemiddelde leeftijd van 24 jaar, geven jonge vrouwen zichzelf op het punt van zelfvertrouwen geen hoge cijfers. Gemiddeld scoren ze een bescheiden voldoende: een 6,6.

Eén op de vijf jonge vrouwen geeft zichzelf een onvoldoende als het gaat om eigenwaarde. Slechts elf procent geeft aan genoeg eigenwaarde te hebben. En bijna iedereen, negen van de tien, heeft last van faalangst.

Haar en gewicht

Meer dan zestig procent van de respondenten wordt erg onzeker van een bad hair day. Ook de weegschaal heeft invloed op het zelfvertrouwen: 59 procent vindt zichzelf te zwaar.

Meiden met een gezonde BMI geven zichzelf een hoger zelfvertrouwencijfer dan leeftijdsgenoten met een ongezonde BMI.

Meer trainingen

Opvallend is dat zestien procent van de jonge vrouwen al eens een assertiviteitscursus heeft gevolgd. Veel respondenten gaven aan dat er meer trainingen zouden moeten zijn voor mensen die blozen of onzeker zijn.

Zestig procent zegt dat sporten goed is voor het zelfvertrouwen.

Het onderzoek van Yes is gehouden onder 2197 respondenten, waarvan 42 procent single, 22 procent samenwonend en 7 procent getrouwd. 29 procent heeft een vriend maar woont niet samen.