AMSTERDAM – Geen hotel is hetzelfde maar ook niet elk hotel is even bijzonder. Hotels.com ging op zoek naar de opvallendste logeeradresjes ter wereld en stelde een top-10 samen.

Voor de volgende tien hotels geldt dat niet alleen de omgeving er zal beklijven; de hotels hebben met elkaar gemeen dat ze allemaal recordbrekend zijn, zo meldt Reuters maandag.

1. Dat de Rose Tower in Dubai dit hotel later dit jaar van de eerste plek zal stoten is al bekend, maar vooralsnog geldt het Burj Al Arab als het hoogste hotel ter wereld. Het hotel, dat zichzelf 7 sterren toekende, staat op een kunstmatig eiland net voor de kust en is 321 meter hoog.

Duizelingwekkend

2. Niet zo hoog, maar wel erg groot is het Palazzo Resort Hotel & Casino in Las Vegas. Met een duizelingwekkende 8108 kamers is dit hotel, met maar liefst zeven zwembaden, het grootste ter wereld.

3. 1300 jaar geleden opende Hoshi Ryokan in Japan haar deuren en anno 2009 geldt deze overnachtingsplek als oudste ter wereld. Het hotel kent 100 kamers en wordt sinds het begin gerund door dezelfde familie. Inmiddels staat de 46e generatie er aan het roer.

4. Grand Resort Lagonissi heeft de eer de duurste hotelkamer onder zijn hoede te hebben. De ‘Royal Villa’ wordt geleverd met een toegewijde butler, een kok, een pianist en een privé-jacht. Kosten: zo’n 50.000 dollar per nacht.

Duurste

5. Tonnen zilver, goud en de 1002 kroonluchters met swarovski-kristallen maakte het Emirates Palace in Abu Dhabi het duurste hotel ter wereld om te bouwen.

6. Sportief aangelegde mensen kunnen hun hart ophalen in de Royal Suite van het Grand Hills Hotel & Spa in Libanon. Een paar rondjes door de ruimte, die zes verdiepingen en 8000 vierkante meter telt, en je conditie is in mum van tijd op peil. De ruimte is naast een leefgedeelte voorzien van zwembaden, een tuin, een terras en enkele paviljoens en geldt als de grootste hotelkamer ter wereld.

7. Een koffer vol winterkleding is voorwaarde voor een overnachting in het Icehotel in Zweden. Dit logeeradresje heeft kamers gemaakt van ijs en sneew en is daarmee het koudste hotel.

Mount Everest

8. Het Burj Al Arab mag dan het hoogste hotel zijn, het Park Hyatt in Shanghai, China, heeft de hoogste verdieping. Het hotel is gevestigd in het Shanghai World Finance Center en bezet daar verdieping 79 tot 93.

9. Nog een hoog hotel, ditmaal het hoogste boven de zeespiegel. Hotel Everest View in Nepal gaat er met de titel vandoor met een locatie 3880 meter boven zeeniveau gelegen. De enige manier om er te komen is met een helikopter, maar uitzicht op de Mount Everest is dan wel gegarandeerd.

10. Groen, groener, groenst: Daintree Eco Lodge & Spa in Australië kan het niet beter doen en is daarmee het milieuvriendelijkste hotel ter wereld. De 15 villa’s die het hotel rijk is liggen in ’s werelds oudste regenwoud en zijn gebouwd volgens de standaarden van duurzaam toerisme. Zo wordt er gebruik gemaakt van zonne-energie en spaarlampen en kweekt het hotel zijn eigen ecologische groente.