AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Vitamine E.

In augustus kun je op Cosmopinie alles lezen over aftersunlotions en andere nazomerse verzorging. Een ingrediënt dat om zijn vermeende positieve werking op een verbrande huid vaak wordt toegepast in aftersunproducten is vitamine E.

Vitamine E, ofwel tocopherol, is een zeer populaire vitamine in huidverzorgingsproducten. Je komt het op de ingrediëntenlijst ook vaak tegen als tocopherol acetate. Deze vitamine zou de elasticiteit van de huid bevorderen en wordt zelfs genoemd als eerste hulpmiddel bij brandwonden, wondjes en littekens.

Ook verbranding door de zon zou voorkomen kunnen worden met vitamine E.  Dit zijn echter mooie beloftes die slechts deels bewezen zijn.

Nuttig

Vitamine E is een antioxidant en is daardoor inderdaad een nuttige toevoeging aan zonnecosmetica. Antioxidanten helpen voorkomen dat de UV-filters achteruitgaan en helpen de huid haar natuurlijke bescherming tegen de zon te versterken.

Het is echter geen wondermiddel tegen brandwonden of littekens als striae. Er is te weinig onderzoek gedaan om te kunnen bevestigen dat vitamine E de vorming van littekens voorkomt en wondheling bevordert.

Ondanks zijn populariteit steekt vitamine E dus niet met kop en schouders uit boven andere nuttige antioxidanten als vitamine A en C.

De reden dat tocopherol toch meer gebruikt wordt in cosmetica is waarschijnlijk omdat vitamine E makkelijker te verwerken is en stabiel blijft, maar vooral omdat het een relatief goedkoop ingrediënt is.

Voorbeelden van producten met pepermunt, gerecenseerd op Cosmopinie:

Eucerin Sun matterende fluid – beoordeling: 4.3 uit 5

Veet Koudde wasstrips sensitive – beoordeling: 3.6 uit 5

Bourjois d'Un Coup de Pinceau – beoordeling 2.6 uit 5

ProSet TOM Essential Drops – beoordeling: 4.3 uit 5