AMSTERDAM – Topfotografe Annie Leibovitz verdient zo’n 3 miljoen dollar per jaar met haar kiekjes van wereldberoemde sterren. Toch verkeert de beeldkunstenaar in een diepe financiële crisis.

Tegen Annie Leibovitz loopt een rechtszaak, aangespannen door geldverstrekker Art Capital. Leibovitz zou 24 miljoen dollar geleend hebben en de bank zou die voor 8 september terug willen wegens het niet naleven van regels.

Wanneer de fotografe de lening niet op tijd afbetaalt, loopt Leibovitz kans de rechten op haar werk te verliezen omdat zij die als onderpand verstrekt heeft. Ook haar huizen in New York staan op het spel.

Karakter

Een oud-collega van Leibovitz,Tina Brown, heeft nu aan NPR Radio laten weten dat Annies karakter aan de basis ligt van de problemen.

“Een hoop van de problemen zijn te wijten aan haar buitengewone perfectionisme”, aldus Brown. “Als ze iets in haar hoofd heeft gaat ze ervoor, ze heeft alles over voor de perfecte foto. En dan maakt het haar niet uit of ze mensen moet laten invliegen, de set moet verbouwen of alles drie keer opnieuw moet doen.”

Sterren

Volgens Brown heeft Annies omgang met de sterren ook geen goed gedaan. “Als je alleen maar omgaat met sterren, die een zeer luxe leven leiden, dan heeft dat uiteindelijk zijn weerslag op jouw leven.”

“Maar ik maak me geen zorgen over de toekomst”, laat Brown weten. “Ze is geen Michael Jackson, die een krankzinnig leven wil leiden.”

John Lennon

Annie Leibovitz publiceerde voor Rolling Stone, Vogue en Vanity Fair. Ze maakte onder meer de wereldberoemde foto van een naakte John Lennon enkele uren voordat hij vermoord werd. Ook gaf ze verschillende boeken uit en zijn er meerdere tentoonstellingen aan haar werk gewijd.