MAASTRICHT - De dierenbevrijdingsorganisatie Respect voor Dieren mag zaterdag actie voeren tegen achttien bontwinkels in Maastricht.

Dat bepaalde de rechtbank in Maastricht vrijdag in een kort geding, dat de actiegroep had aangespannen tegen de gemeente Maastricht.

Burgemeester Gerd Leers van Maastricht had de acties verboden uit vrees dat de veiligheid van het winkelende publiek niet te garanderen zou zijn. Bovendien vreest Maastricht dat de activisten ondernemers agressief bejegenen.

Respect voor Dieren wil met spandoeken, flyers en fotoborden voor de winkels protesteren tegen het dierenleed dat de verkoop van bont zou veroorzaken.

Recht

Voorzieningenrechter Frank Geisel wees erop dat demonstreren een grondwettelijk recht is. Leers kan volgens de rechtbank niet aantonen dat er wanordelijkheden ontstaan zo ernstig, dat de demonstratie bij voorbaat verboden zou moeten worden.

Bovendien komen er niet meer dan hooguit dertig activisten demonstreren. En ten slotte kan de burgemeester niet aantonen dat winkeliers zich daadwerkelijk bedreigd zouden voelen, aldus de rechtbank.

Gepaste maatregelen

De gemeente legt zich neer bij de uitspraak, liet een woordvoerder in een reactie weten. Wel zal de gemeente ''gepaste maatregelen'' treffen om openbare orde en veiligheid van het publiek te garanderen.

Waaruit die maatregelen bestaan, kon de woordvoerder niet zeggen. ''Maar er rijden geen pelotons ME de stad in en er komt ook geen noodverordening'', relativeerde de woordvoerder.