AMSTERDAM – Wetenschappers zijn erin geslaagd elektronische robots dezelfde geurdetecterende kwaliteiten te geven als die van de geurgevoelige vlieg Drosophila.

Het stelt de onderzoekers in staat het werk van elektronische geursensors te vergelijken met die van biologische sensors – die van mensen dus. Men hoopt de elektronische sensoren nog gevoeliger te kunnen maken, zodat ook het geurvermogen van mensen beter begrepen wordt.

Dat meldt Science Daily donderdag.

Cybernose

In de wijnindustrie wordt al geëxperimenteerd met de elektronische neus. Hiervoor wordt een cybernose gebruikt die is uitgevoerd met geurreceptoren van insecten om vervuilende stoffen uit wijn te kunnen halen, waardoor het wijnrecept aan kwaliteit wint.

Cosmetisch chemici kunnen zich voorstellen dat ook de parfumindustrie het fenomeen zal adapteren als het eenmaal werkt. Hoewel deze industrie nog altijd gebruik maakt van menselijke ‘neuzen’ worden geurmoleculen al steeds meer in databases opgeslagen.

Neus

Ook worden al parfums samengesteld uit gedigitaliseerde gegevens. De neus hoeft ze dan alleen nog samen te voegen.

Als een robot een parfum kan maken, is de menselijke inbreng helemaal niet meer nodig. De vraag blijft natuurlijk wel of een robot in staat is kaskrakers (denk aan Chanel No. 5) te ontwikkelen zoals beroemde menselijke neuzen dat kunnen.