AMSTERDAM – Vrouwen die proberen wat kilo’s kwijt te raken doen er goed aan foto’s van hun favoriete lekkernij op de koelkast te plakken. Het zou hen helpen af te vallen.

Door de plaatjes zou de vrouw geen extra trek krijgen, maar juist standvastiger zijn ongezonde snacks te laten staan. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht, waarover de New Scientist dinsdag bericht.

De onderzoekers vroegen ruim 50 vrouwen om naar afbeeldingen te kijken van chocoladecakejes of bloemen en vertelden hierbij dat het ging om een geheugentest. Vervolgens werd gevraagd naar plannen om gezonder te eten en kregen de deelnemers een chocolade- en een havermoutkoekje aangeboden.

Verleiding

De vrouwen die eerder de afbeelding met het chocoladecakeje gezien hadden kozen vaker voor de gezondere havermoutkoek.

"Verleidingen leiden niet automatisch tot toegeven”, meent een van de onderzoekers, Floor Kroese. “Het lijkt erop dat ze juist helpen mensen eraan te herinneren welk doel ze voor ogen hebben."

Dit effect zou zich vooral voordoen bij plaatjes van de favoriete lekkernij. Andere snacks die een minder grote verleiding  vormen zouden wel kunnen aanzetten tot meer eten.