AMSTERDAM – Als het aan ontwerper Jun Yasumoto ligt wordt douchewater voortaan eindeloos herbruikt en dat is minder onhygiënisch dan het lijkt: een verzameling planten zorgt voor de reiniging van het water.

In de douchecabine is zogezegd een mini-ecosysteem aangebracht en deze 'phyto purificatie' geldt als ecologische filter die gebruikt water weer reinigt.

Dat meldt het Belgische Knack dinsdag.

Watergras

Yasumoto, een in Parijs gevestigde Japanse designer, gebruikte onder meer watergras en zand om grote deeltjes uit het water te filteren en riet om zware metalen te verwijderen. Wortels van watergras bezitten daarnaast het vermogen kleine deeltjes af te breken en te absorberen.

Eendekroos stort zich op de micro-organismen en een koolstoffilter elimineert tot slot de laatste restjes vuil. Het hele proces wordt aangedreven door waterhyacinten, die de verschillende deeltjes naar de wortels drijven. Na enige tijd moet het water weer zuiver genoeg zijn om te kunnen douchen.

Yasumoto werkte voor de eco-douche samen met ontwerpers Alban Le Henry, Olivier Pigasse en Vincent Vandenbrouck. Wat het badkamer-item kost, is niet bekend.