AMSTERDAM – Vrouwen worden tijdens het winkelen het liefst niet geconfronteerd met verkoopsters die veel mooier zijn dan zij. Ze zouden hier zelfs minder door gaan kopen.

Te mooi vrouwelijk winkelpersoneel wordt door de dames als bedreigend ervaren, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van South Australia waarover de Telegraph maandag bericht.

Tot deze conclusie kwamen de onderzoekers nadat zij 341 vrouwen foto’s hadden laten beoordelen van verkoopsters, variërend van hele mooie tot veel minder aantrekkelijke vrouwen.

Kopen

De deelnemers moesten vervolgens aangeven of ze wel of geen mascara of mobiele telefoon bij de betreffende dame zouden kopen. Hieruit is gebleken dat hoe knapper de verkoopster, hoe onwaarschijnlijker dat de vrouw bij haar producten zou aanschaffen.

Vooral vrouwen tussen de 18 en 26 jaar zouden snel geïntimideerd zijn.

Een van de onderzoeksters, Bianca Price, meent dan ook dat winkeliers beter personeel in verschillende maten en vormen kunnen aannemen, en dat zij het onderzoek vooral serieus moeten nemen.

"Mooi is niet altijd beter", aldus Price. "Het zal niet uitmonden in betere verkoopcijfers. Sterker nog, het tegenovergestelde is waarschijnlijker."