AMSTERDAM - Deze herfst en winter mag als vanouds losgegaan worden met make-up. De ogen zwart omrand en de lippen perfect gestift. Als grootste inspiratiebron gelden de jaren tachtig. Ook de technieken zijn verfijnder dan ooit.

De ogen waren donker gekleurd tijdens de meeste herfst/winter shows. Geen fijn randje, maar een flinke hoeveelheid kohl. Onder meer Vivienne Westwood, Karl Lagerfeld en Dsquared2 kozen voor deze sterke en stoere oogmake-up.

Make-upartiest Tom Pecheux: “Gebruik een kohllijntje rond de ogen om ze vorm te geven en breng daarna een poeder aan zodat het extra lang blijft zitten.”

Eighties

Zoals gezegd zijn de eighties een grote inspiratiebron, niet alleen in de kleding maar ook op cosmeticagebied. De meeste visagisten meden de clowneske make-up echter en focussen juist op één aspect.

Zo gingen Emanuel Ungaro, Vivienne Westwood en Antonio Berardi voor een felgekleurde mond. Nicole Miller en Adam gingen juist voor felle kleuren (paars, groen, blauw) op het oog.

Perfecte lippen

Over gekleurde lippen gesproken; de kleur die je aanbrengt moet pérfect zitten. Denk aan de rode lippen van geisha’s (de inspiratie voor Dior). Qua kleur zagen we alle roodtinten en felroze, maar ook bleke lippen kunnen weer.

Na een aantal seizoenen waarbij een pure, effen make-up de trend was, kozen diverse visagisten dit seizoen voor een geslepen look waarbij het gezicht zichtbaar ‘geshaped’ werd.

Visagist Val Garland: “We leven niet in een gephotoshopte wereld dus we hebben een techniek nodig om dat effect te krijgen.” Onder meer Chloé, Rodarte en Tommy Hilfiger kozen voor contrast in het gezicht door middel van shaping-technieken en het aanbrengen van highlights.

Elegant

Een totaal andere stroming bestaat uit uitgebalanceerde, mooie, elegante en perfecte make-up. Het ‘tegengif’ voor de opvallende en uitbundige jaren tachtig make-up. Deze stroming kiest voor zachte (pastel-) tinten en minerale poeders.

De make-up is zo goed uitgeveegd dat het nauwelijks te zien is waar de make-up begint en waar hij eindigt op het gezicht. Onder meer gezien bij Kenzo, Badgley Mischka, Carolina Herrera en Matthew Williamson.

Bekijk alle foto’s bij deze trends hier.

Make-uptrends voor herfst en winter