AMSTERDAM – In Groot-Brittannië is het sinds kort mogelijk een neuscorrectie te laten uitvoeren die slechts tien minuten duurt en waarbij er niet gesneden wordt. Bovendien is de ingreep een stuk goedkoper dan zijn operatieve evenknie.

Bij de nieuwe methode om de neus te verfraaien laat de dokter de scalpel liggen en neemt hij de injectiespuit ter hand. Om een mooiere neus te creëren worden op sleutelplekken vullers ingespoten. Hierdoor zou de vorm van het reukorgaan aanzienlijk kunnen verbeteren.

De ingreep is dan ook alleen geschikt voor mensen die ontevreden zijn over de vorm van hun neus, en niet de grootte.

Bobbel

De 24-jarige Chloe Loughlin ergerde zich aan haar 'bobbelneus' en liet zich volgens de nieuwe methode behandelen.

“Twee injecties hebben mijn neus rechter gemaakt en hebben de vorm veranderd”, vertelt Chloe aan de Daily Mail. “Ze hebben nog een anesthetische crème gebruikt, maar dat was alles. Ik zag onmiddellijk resultaat en het was een overduidelijke verbetering.”

Veelbelovend

In Groot-Brittannië hebben nog maar zo’n 1000 mensen voor de ingreep gekozen, maar de resultaten zijn veelbelovend.

Vooral mensen die bang zijn om onder het mes te gaan zouden baat hebben bij deze methode. Bovendien is de ingreep met een prijskaartje van 300 pond, aanzienlijk goedkoper dan de chirurgische variant die zo’n 3500 pond kost. Ook is de herstelperiode van de klassieke neuscorrectie aanzienlijk langer en kleven er meer risico’s aan.

Schade

Onderzoekers van de Newcastle Universiteit in Australië noemen de operatieve variant zelfs een van de meest delicate cosmetische ingrepen. Zo’n 18 procent van de 2500 jaarlijkse patiënten die voor deze ingreep kiezen zouden te maken krijgen met excessieve bloedingen, littekenenvorming of schade aan het kraakbeen.

De neusverfraaiing door middel van vullers heeft echter als nadeel dat het resultaat maar 12 tot 18 maanden zichtbaar blijft. Het resultaat van de operatieve neuscorrectie is daarentegen levenslang.