AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Jojoba.

Cosmopinie staat in augustus in het teken van nazomeren en het behouden en accentueren van de bruine teint. Het goed verzorgen van de huid met een aftersunlotion kan helpen om vroegtijdige vervelling te voorkomen. Een bekend verzorgend ingrediënt hiervoor is Jojoba.

Jojoba, op het label Buxus Chinensis of Simmondsia chinensis, is een struik die groeit in Amerika en Mexico. Het deel van de plant dat interessant is voor cosmetica zijn de zaden, waar de wax-achtige jojoba-olie uit gewonnen wordt.

Tegenwoordig wordt in veel producten dankbaar gebruik gemaakt van jojoba. Het is verwerkt in allerlei producten; van anti-rimpelcrème tot gezichtsreiniger, van haarmasker tot bodyscrub.

Zacht

Net als veel andere plantaardige oliën, zorgt jojoba-olie ervoor dat de huid zacht en gevoed blijft en wordt het lipiden-gehalte in de huid op peil gehouden. Dit voorkomt uitdrogen. Het voordeel boven goedkopere wassoorten is dat jojoba meer lijkt op sebum (natuurlijke huidoliën) en het niet ranzig wordt.

Jojoba-olie staat daarnaast bekend als niet-comedogeen, wat wil zeggen dat het weinig kans geeft op verstopte poriën. Daarom is dit ingrediënt probleemloos te gebruiken voor alle huidtypes, zelfs de huid met acne.

Haarserum

Jojoba kan prima in pure vorm worden gebruikt, of worden toegevoegd aan een bestaand verzorgingsproduct. Ook kan pure jojoba-olie gebruikt worden in plaats van een haarserum om het haar meer glans te geven.

Al met al is jojoba een veelgebruikt en veelzijdig ingrediënt dat probleemloos en veilig door iedereen gebruikt kan worden, maar net als andere ingrediënten kan het geen wonderen verrichten.

Voorbeelden van producten met Jojonba, gerecenseerd op Cosmopinie:

Yes To carrots C is for Conditioner – beoordeling 4.3 uit 5.

Lush Curly Wurly - beoordeling: 3.6 uit 5.

Louis Widmer Remederm Creme fluide – beoordeling: 4.6 uit 5.

Kneipp Douche Amandelbloesem – beoordeling: 4.5 uit 5.