AMSTERDAM - Niet alleen het eten, de bediening en de sfeer zijn belangrijk in een restaurant, ook het sanitair moet in orde zijn. Restaurant.nl hield de verkiezing Mooiste Toiletruimte van Nederland en het Doetinchemse Villa Ruimzicht komt als winnaar uit de bus.

“Het mooiste toilet van Nederland kun je vinden in Doetinchem. De jury heeft de toiletruimte van Villa Ruimzicht met stip op één gezet”, zo luidt het juryrapport.

“Op dit toilet is plassen namelijk een echte belevenis: heren mogen tegen een boom urineren en dames zitten tussen de klaprozen, riet of gras. De ruimte is met een knipoog vormgegeven waardoor je ‘m met plezier bezoekt.”

Inrichting

Opvallend aan de toiletten die hebben meegedongen naar de titel Mooiste toiletruimte van Nederland is dat deze ruimtes een belangrijk onderdeel van de totale inrichting zijn. Het toilet is niet langer het ondergeschoven kindje, maar essentieel voor de totale beleving.

Naast plassen kun je er ook even tot rust komen en jezelf uitgebreid opfrissen. 'Gasten lopen met een glimlach het restaurant binnen bij het verlaten van onze toiletruimte' is een veelgehoorde opmerking door restaurateurs. “Je ziet dat deze restaurants er vaak er net dat beetje extra aandacht en moeite in hebben gestoken,” zegt Sharine de Rooij van Restaurant.nl.

Trend

Een andere trend is dat zowel de dames als de heren zich in dezelfde ruimte kunnen opfrissen. Sommige restaurants gaan nog een stapje verder en beschikken over een uniseks toilet.

Kenmerkend voor de inrichting van de toiletruimte is dat deze veelal modern en strak is. Cruciaal is natuurlijk een frisse en hygiënische uitstraling. Wit met antraciet blijft favoriet.