AMSTERDAM - Studenten uit Rotterdam hebben bijna twee zo vaak seks als studenten uit Enschede. In de Maasstad doen studenten het jaarlijks gemiddeld 132 keer, in Enschede ligt het gemiddelde op 72.

Dat blijkt uit een onderzoek van Kamerlink.nl, waar 1675 studenten aan meededen. Net als vorig jaar staan de Rotterdamse studenten bovenaan de lijst van seksueel meest actieve studiebollen van het land.

In Groningen zijn onder de studentenpopulatie de meeste maagden te vinden: twaalf procent van hen is nog nooit met iemand naar bed gegaan. In Tilburg wonen de minste maagden.

Landelijk gezien wachten beduidend meer mannelijke (veertien procent) dan vrouwelijke studenten (negen procent) nog op hun eerste keer.

Masturbatie

Leeuwarden is de stad waar de vrouwelijke studenten de mannen het meest overtroeven: studentes hebben daar jaarlijks gemiddeld 113 keer seks, mannen doen het slechts 64 keer. Alleen seks met een partner telt, masturbatie is niet in de statistieken opgenomen.

Studenten die in een studentenhuis wonen, hebben regelmatig onveilige seks, blijkt verder uit het onderzoek. Terwijl van alle studenten in Nederland veertien procent wel eens de liefde bedrijft zonder condoom, gaat het onder studenten in studentenhuizen om 28 procent.

Eén op de drie mannelijke studenten en bijna de helft van de vrouwelijke studenten vindt het ongemakkelijk om condooms te kopen als andere mensen kijken.