AMSTERDAM - Volgens Duitse wetenschappers knapt een droge huid aanzienlijk op van omega-3 vetzuur uit lijnzaad- en borageolie.

Omega-3 vetzuur wordt de laatste jaren als een soort wonderolie aan de man gebracht. Het zit in vis, in algen maar ook in landplanten als lijnzaad en borage.

Werd de heilzame werking van omega-3 al in verband gebracht met hart en hersenen, gewrichten en premenstruele klachten, nu is ook de werkzaamheid voor de droge huid aangetoond.

Gebrek

Omega-3 vetzuren hebben sterk ontstekingsremmende eigenschappen. Bij een droge huid is sprake van een slecht functionerende huidbarrière. Er is een groot gebrek aan vocht en vetten. Hierdoor dringen irriterende stoffen van buitenaf makkelijk binnen. De huid reageert hierop met roodheid en jeuk.

Aan het Instituut voor Experimentele Dermatologie in Duitsland werden met drie groepen vrouwen placebogecontroleerde tests met lijnzaad- en borageolie gedaan.

De dosis was 2,2 gram per dag. Na 12 weken vertoonde van de huid van de vrouwen die alleen lijnzaadolie kregen 35 procent minder irritatie, de borage-groep zelfs 45 procent minder ontstekingsreacties.

Roodheid

Beide groepen lieten een toename in hydratatie van de huid zien en roodheid en droogheid was afgenomen. Deze veranderingen waren niet zichtbaar in de placebogroep.

De cosmetica-industrie maakt overigens al langere gebruik van omega-3 vetzuren in huidverzorging. Dit onderzoek toont aan dat het innemen ervan ook zinvol is voor de huid.