AMSTERDAM – De mentale en fysieke gezondheid van de vrouw is van grotere invloed op haar seksleven dan haar leeftijd.

Dat blijkt uit onderzoek van de California universiteit waarover Reuters dinsdag bericht.

Het onderzoek bestond uit een enquête waarin vrouwen aan de tand gevoeld werden over hun fysieke en mentale gezondheid en hun seksleven.

Periode

Hoewel het libido van vrouwen in principe afneemt naarmate zij ouder worden, kwam uit het onderzoek naar voren dat er ook nog volop dames te vinden zijn die nog van seks genieten na hun zestigste.

Van de vrouwen boven de 65 jaar gaf ruim een kwart (28 procent) aan nog zin in seks te hebben gedurende de afgelopen drie maanden. 37 procent had gedurende deze periode ook daadwerkelijk seks.

57 procent van deze groep beoordeelden hun seksleven als redelijk bevredigend.

Getrouwd zijn of samenwonen zou de kans op seks doen verdriedubbelen, en ook goede mentale en fysieke gezondheid doet de kans op wekelijkse gemeenschap toenemen, aldus de onderzoekers.

Rassen

Uit de rondvraag kwamen daarnaast enkele verschillen tussen rassen naar voren. Donkere vrouwen zouden bijvoorbeeld eerder dan blanke vrouwen nog zin in seks hebben, maar minder snel op wekelijkse basis in actie komen.

Latijns-Amerikaanse vrouwen zouden eerder dan blanke vrouwen tevreden zijn over hun seksleven.

Culturele invloeden liggen volgens de onderzoekers ten grondslag aan de verschillen maar, zeggen zij, om dit te kunnen vaststellen zou meer onderzoek nodig zijn.

Aan het onderzoek deden bijna 2000 vrouwen, tussen de 45 en 80 jaar, mee. Ongeveer tweederde van hen is getrouwd of woont samen.