AMSTERDAM - Ook het tweede deel van de kunstcollectie van de overleden modeontwerper Yves Saint Laurent en zijn partner Pierre Bergé zal onder de hamer gaan.

In de eerste veiling werden de topstukken van de modeontwerper verkocht, de tweede veilingdag zal goedkoper en toegankelijker zijn voor het grote publiek. De prijzen beginnen bij tweehonderd euro, zegt een woordvoerder van veilingshuis Christie's maandag.

De veiling, die van 17 tot en met 18 november wordt gehouden in Parijs, zal naar schatting drie tot vier miljoen euro opbrengen.

Opbrengst

Onder de hamer gaan zo'n 1200 werken, onder meer oude meesters uit de negentiende eeuw, sculpturen, boeken en juwelen. De opbrengst komt ten goede aan een stichting die zich inzet voor medisch onderzoek naar aids en de strijd tegen deze ziekte.

De eerste veiling van de modeontwerper, met onder meer werk van Piet Mondriaan, Henri Matisse en Picasso, bracht ruim 373 miljoen euro in het laatje. De kunstverzameling ging in februari onder de hamer in de tentoonstellingshal Grand Palais in Parijs.

Chanel

Yves Saint Laurent overleed vorig jaar juni na een lang ziekbed op 71-jarige leeftijd in zijn woonplaats Parijs. De in Algerije geboren ontwerper was tientallen jaren een instituut in de wereld van de haute couture.

Hij werd met onder anderen Christian Dior en Coco Chanel gezien als de laatste vertegenwoordiger van een generatie die Parijs tot de modehoofdstad van de wereld maakte. Bergé hielp zijn partner met het opzetten van zijn eigen modehuis en stond tot 2002 aan het hoofd van het imperium.