AMSTERDAM - Eén op de vier Nederlanders is wel eens vreemdgegaan en vier op de vijf mensen vinden dat totale monogamie een illusie is. Dat wil overigens niet zeggen dat men vreemdgaan niet verkeerd vindt.

Maar liefst 90 procent van de Nederlanders keurt vreemdgaan namelijk af. Dat blijkt uit onderzoek van het tijdschrift Cosmopolitan.

Waren het voorheen nog vooral mannen die de scheve schaats reden, de vrouwen zijn op dit vlak in opmars. Met name alcohol zou de drempel tot vreemdgaan voor hen verlagen, zo geeft 44 procent toe.

Zakenreisje

Voor bijna de helft van alle mannen en vrouwen wordt de verleiding wel heel erg groot op het moment dat zij in een andere omgeving en buiten het vizier van hun partner zijn. Gelegenheid blijkt de dief te maken, vooral op zakenreisjes, met name voor mannen.

Ruim eenderde (35 procent) van de vrouwen maakt zich dan ook zorgen bij een zakelijke overnachting van hun man. Op zakenreis komen vrouwen minder snel in verleiding.

Het merendeel van de ondervraagden voelt zich na afloop schuldig. Bijna eenderde van de respondenten (30 procent) heeft géén last van schuldgevoelens. Vaker zijn dit vrouwen dan mannen.

Verliefd

De belangrijkste redenen om vreemd te gaan blijken spanning (33 procent) en lust (19 procent). Vrouwen worden vaker verliefd op de man met wie ze zijn vreemdgegaan, mannen laten zich vaker drijven door lustimpulsen.

Volgens relatiespecialist Carolien Roodvoets is het niet uitgesloten dat vreemdgaan een positieve invloed op je eigen relatie heeft: “Na zo’n affaire zijn we beter in staat met andere ogen naar onze relatie te kijken. We weten weer wat we op de bank hebben zitten en herwaarderen dat.”

Thuis

Eenderde van alle vreemdgangers (35 procent) blijkt ervoor te hebben gekozen ‘gewoon’ thuis vreemd te gaan. Bij 17 procent van de geënquêteerden gebeurde het tijdens een vakantie zonder de vaste partner.

Mannen zijn toleranter dan vrouwen, als het gaat om de persoon met wie hun partner ‘het’ doet. Zij accepteren vreemdgaan met een broer of beste vriend eerder dan dat vrouwen akkoord gaan met een slippertje met hun zusje of beste vriendin.

Aan het onderzoek deden 513 mannen en vrouwen mee.