AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Aloë Vera.

Augustus staat op Cosmopinie in het teken van aftersuns en bronzing make-up die ervoor zorgen dat je zo lang mogelijk kunt genieten van je zomerse tintje. Een zeer bekend ingrediënt in aftersuns, maar ook in veel andere huidverzorgingsproducten, is Aloë Vera.

Aloë Vera, oftewel de Aloë barbadensis Miller, is zeer geliefd vanwege zijn hydraterende en verfrissende werking en wordt al eeuwen gebruikt. Aloë Vera is, naast in aftersuns, dan ook veelvuldig te vinden in gezichtsverzorging, bodycrèmes, shampoo's en zelfs in mondwater of als drankje.

Vetplant

Bijzonder aan Aloë Vera is de zeer goede verdraagzaamheid. De kans op irritatie na gebruik is verwaarloosbaar: Aloë Vera helpt de al geïrriteerde huid juist kalmeren. Het gel-achtige sap uit de bladeren van deze vetplant kan direct en in pure op de huid worden aangebracht en kan zelfs gedronken worden.

Alhoewel dit ingrediënt erg populair is en er eigenlijk geen negatieve effecten bekend zijn van gebruik op de huid, worden de eigenschappen van Aloë Vera nogal eens aangedikt. Zo zou dit een wondermiddel zijn tegen rimpels, littekens, acne, schilfertjes. Dit zijn echter mooie beloftes die niet worden ondersteund door bewijzen.

Claims

Hoewel veel van deze claims dus nooit bevestigd zijn door wetenschappelijk onderzoek, is wél bewezen dat Aloë Vera de huid hydrateert, als antioxidant werkt en wondgenezing bevordert dankzij enkele anti-sceptische bestanddelen. Al is dit laatste waarschijnlijk alleen van toepassing op pure Aloë Vera-gel en niet op de kleine hoeveelheden dat in sommige crèmes is verwerkt.

Dankzij de niet-vette textuur voelt pure Aloë Vera-gel fris aan op de huid, samen met zijn hydraterende en kalmerende eigenschappen een goede reden voor gebruik in aftersun producten.

Al met al is Aloë Vera terecht een veelgebruikt ingrediënt: het is hypo-allergeen en veilig, bijna geurloos en ook nog eens betaalbaar.

Voorbeelden van producten met Aloe Vera, gerecenseerd op Cosmopinie:

Vaseline Lip Therapy Aloe Vera – beoordeling: 4.3 uit 5

Hawaiian Tropic Cool Aloe Gel – beoordeling: 4.1 uit 5

Lush The Joy of Jelly – beoordeling: 4.1 uit 5

Nivea Hydraterende Aftersun Milk – beoordeling: 4.5 uit 5