AMSTERDAM - De clubs van Amerikaanse plastische en cosmetische chirurgen heeft via een gezamenlijke website onderzocht welke lichaamsdelen voor vrouwen het eerst in aanmerking voor een ingreep zouden komen. Het gezicht scoort hierbij hoger dan het lichaam.

Alleen dertigers maken zich druk om hun lichaam en dan vooral om de buik- en heupomvang. Maar juist op jongere- en op oudere leeftijd scoort het gezicht het hoogst. Dit blijkt uit een onderzoek van BeautyforLife.com.  

De psychologische reden waarom vrouwen een ingreep zouden overwegen varieerden bij twintigers tot veertigers om aantrekkelijker te zijn voor huwelijksmarkt, tot betere carrièrekansen bij veertigers en vijftigers en tot het vergroten van vriendschapskansen bij zestigers.

Bij alle leeftijdsgroepen staat het vergroten van het gevoel van eigenwaarde op nummer 1.

Nederland

Ook in Nederland staat vooral het gezicht in de belangstelling als het om cosmetische ingrepen gaat, zo laat hoogleraar plastisch chirurgie Berend van der Lei weten. “Het gezicht is toch het eerste wat je ziet van iemand. Het lichaam kan nog verdoezeld worden onder kleding.”